Theater De Bussel in Oosterhout

Cultuurgebouw de Bussel in Oosterhout stamt uit 1983 en was aan vernieuwing toe, zodat het aanbod en de faciliteiten voortaan beter kunnen worden afgestemd op de wensen van de hedendaagse bezoekers. Bovendien wilde de gemeente Oosterhout de bibliotheek, foyer en kleine zaal uitbreiden. De vernieuwing van De Bussel vroeg dus om een deel nieuwbouw en een deel renovatie, met bijbehorende vervanging van alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

Ook de ventilatie van de grote en kleine theaterzaal voldeed niet meer aan de huidige eisen van theaterbezoekers. De verbouwing bracht op dit vlak enkele uitdagingen met zich mee, want hoe kunnen we de theaterruimtes zo goed mogelijk ventileren, zonder dat dit ten koste gaat van de akoestiek en esthetiek? En dat alles binnen het budget? De gemeente Oosterhout en bouwmanager Stevens van Dijck schakelden bouwkundig aannemer Van Wijnen en installatiebedrijf Tibo-Veen in om deze uitdagingen te vertalen in een passende oplossing. Tibo-Veen ontwikkelde een plan voor de luchtbehandeling van de twee theaterzalen, een opvallende aanpak volgens een innovatieve methode. "In plaats van een traditioneel luchtbehandelingssysteem, koos Tibo-Veen voor het BAOPT-principe", zegt Dick Westerduin, Senior Projectmanager bij Stevens Van Dijck. Dit systeem zorgt voor een ongerichte luchtstroming. Het resultaat is een perfecte menging van toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte. Bij deze oplossingen zijn er minder ventilatiekanalen en luchtroosters nodig. Dat viel ook bij de architecten in de smaak. Zij zien luchtroosters vaak als noodzakelijk kwaad in hun ontwerp. Daarnaast zorgde het plan van Tibo-Veen voor besparingen in de bouwkosten.

Tibo-Veen verzorgde de engineering, aanleg en ingebruikname van het klimaatsysteem in de grote en kleine zaal. Daarnaast was de installateur verantwoordelijk voor de overige elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in De Bussel. "Wij zijn zeer content over Tibo-Veen: een echte teamspeler, die altijd bereid was constructief mee te denken, zowel over de engineering als in de uitvoering", aldus Westerduin. Bovendien was Tibo-Veen ook in de praktijk een prettige partner. Ondanks de tijdsdruk hebben ze de doorlooptijden kort gehouden en voldaan aan de planning. Kortom, een bovengemiddelde samenwerking!"