Over ons

Tibo-Veen bv is een echt familiebedrijf, dat sinds 1919 bestaat. Oorspronkelijk begonnen als rijwielhandel annex kapperszaak en later winkel in elektrische apparaten en inmiddels uitgegroeid tot een modern installatiebedrijf. Wij werken volgens de laatste technieken en regelgeving en zijn met bijna honderd jaar kennis en ervaring een betrouwbare en professionele partner. We zijn thuis in alle facetten van het bouwproces, van ontwerptafel tot en met het technische beheer en onderhoud. 

  • Tibo-Veen in Parijs

Een echt familiebedrijf

Tibo-Veen is een echt familiebedrijf in de breedste zin van het woord.

De kracht zit in onze mensen. De betrokkenheid bij het bedrijf en bij onze klanten is groot.
Betrouwbaar en met passie werken zij elke dag samen om voor elke klant de beste oplossing te vinden.

  • Bedrijfsbusjes tibo-veen (rond 1960)
  • Teunis van Tilborg
  • Bedrijfsauto's
  • Bedrijfspand jaren 60
  • Bedrijfsbusjes

Onze historie

1919

Direct na de eerste wereldoorlog in 1919 vestigde de heer van Tilborg Sr. zich in het plaatsje Veen, gelegen in “het Land van Heusden en Altena”.
Om in zijn dagelijkse behoefte te voorzien hield hij zich bezig met het kappersvak en met de reparatie van rijwielen.

Door de elektrificatie van de streek ontstond er echter een geheel nieuwe markt.
In eerste instantie werd de heer van Tilborg gevraagd de inning van de elektriciteitsbijdragen te verzorgen. Maar al snel bleek dat de nieuwe techniek om meer vroeg dan het incasseren van betalingen. De destijds nog bovengrondse elektriciteitsnetten moesten worden onderhouden en gerepareerd en in woningen en fabrieken dienden installaties te worden aangelegd.
Tegelijkertijd nam de vraag naar afgeleide producten zoals lampen en elektrische apparaten sterk toe. Hierdoor ontstond er een winkel die in deze behoefte kon voorzien.
Kortom de installateur was begonnen!

1945

Na de tweede wereldoorlog werd een begin gemaakt met de herbouw van het door oorlogsgeweld zwaar getroffen gebied.
De vraag naar elektrische installaties van alle mogelijke aard nam toe zowel op het gebied van nieuwbouwwoningen als de industrie, die in de van oudsher agrarische streek zijn ontwikke¬ling verder voortzette.

Het bedrijf groeide uit tot een installatiebedrijf van enige omvang met ongeveer 20 medewerkers aan het eind van de jaren vijftig.
Inmiddels was ook de bereikbaarheid van omliggende gebieden verbeterd door de aanleg van bruggen en provinciale wegen.
Hierdoor kon er installatiewerk worden aangenomen buiten de “streek” zoals in Gorinchem, Waalwijk, ‘s-Hertogenbosch en Zaltbommel.
Het was in die tijd heel normaal dat een monteur op de fiets naar het karwei gestuurd werd, “bepakt en bezakt” met gereedschap en materiaal.
Het is vandaag de dag ondenkbaar dat zo menig project is gerealiseerd.
De ingebruikname van de eerste bedrijfsauto was dan ook een ware gebeurtenis.

De jaren 60

In de zestiger jaren groeide het bedrijf uit tot 50 medewerkers.
De winkelverkoop ondervond veel concurrentie van de “grote stad” en de winkelruimte was hard nodig als magazijn, dus werd met deze activiteiten gestopt en uitsluitend als installatie¬bedrijf verder gegaan.

Tegelijkertijd ontstond bij een aantal opdrachtgevers de vraag of ook in de behoefte aan loodgieterswerken kon worden voorzien, want de bij elektrotechnische installaties gehanteerde seriematige aanpak sprak hen aan.
Ook deze technieken werden met behulp van een aantal vakkundige medewerkers snel eigen gemaakt.

Met de komst van het aardgas en de aanleg van een distributienet was er ook de mogelijkheid om centrale verwarming aan te leggen.
Nooit eerder was in de streek een gasnet aanwezig en zo ontstonden voor de tweede keer, met het brengen van een energiebron (na de elektriciteit waarmee het allemaal begon), de nodige activiteiten en groeide het bedrijf uit tot een omvang van 125 medewerkers.
Voor de activiteiten in zowel het loodgieterswerk als de centrale verwarming werd een aparte B.V. opgericht met de naam tibo-veen b.v. afgeleid van de familienaam “van Tilborg” in de plaats Veen.

Zo rond 1970 ontstond de visie die het “zelfstandig” bestaan van kleinere bedrijven geen lang leven voorspelden. De voordelen van grootschalige ondernemingen werden alom aangepre¬zen.
Ook de familie Van Tilborg ontkwam niet aan deze invloeden.
Inmiddels waren via relaties de activiteiten van “van Tilborg Elektrotechniek” en “tibo-veen b.v.” bekend bij Nagron te Den Haag.
Het was dan ook in 1972, gelijktijdig met haar 75-jarig bestaan, dat Nagron belangstelling had voor overname van een allround installatiebedrijf.
Zo werden in november 1972 de beide installatiebedrijven opgenomen in het Nagron concern.

In de loop van de tijd bleek dat de naam ‘tibo-veen b.v.’ goed in het gehoor lag bij de relaties en twee B.V.’s waren nu geen noodzaak meer, dus werd al snel besloten tot één naam: “Technisch Installatiebedrijf Tibo-Veen bv”.

De jaren 80

In 1987 nam Joop Loeff de aandelen over en werd daarmee naast directeur ook de eigenaar van Tibo-Veen.

Vanaf 2003 is Robert-Jan Loeff volledig eigenaar van Tibo-Veen. Hij nam daarmee het stokje over van zijn vader.

Hoewel de tijden enorm zijn veranderd, houdt het bedrijf zich in de basis nog steeds bezig met het ontwerpen, aanleggen en technisch beheren en onderhouden van alle installaties die te maken hebben met elektrotechniek - gas - water - sanitair - ventilatie en verwarming. Maar dan wel op een duurzame moderne wijze die past bij de huidige tijd.

Toekomst

Met een goed gevulde orderportefeuille kijken we met vertrouwen naar de toekomst. Na een uitgebreide verbouwing is ons kantoor aan de Grotestraat in het hartje van Veen weer helemaal up-to-date. De nieuwe bedrijfshal aan de Peel is van alle gemakken voorzien en maakt bijvoorbeeld prefabricage nog beter mogelijk. De vernieuwde bedrijfsschool zorgt ervoor dat we niet alleen onze eigen leerlingen en monteurs nog beter op kunnen leiden maar biedt ook aan het Willem van Oranje College en het Da Vinci College volop de ruimte om hun technieklessen bij ons te kunnen geven. Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven en daar zijn we trots op!